"Szép Magyar Beszéd"

2018. november 19-én tartottuk meg a „Szép Magyar Beszéd” verseny iskolai fordulóját az 5-8. évfolyamos tanulók számára. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja. A vetélkedő résztvevőinek egy magukkal hozott szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasniuk. A versenyzők teljesítményének értékelésekor a következő szempontokat vettük figyelembe: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.

Dabasi Kossuth Lajos Iskola Hagyományőrző Tüzércsapat

A Dabasi Kossuth Lajos Általános Iskola felső tagozatos tanulóiból hagyományőrző tüzércsapatot szeretnénk létrehozni. Az ifjúság előtt feltárni azt a szót, hogy "Haza". A haza szeretetére, a katonai hagyományőrzésre, csapatmunkára, akaraterő növelésére való nevelés lenne a fő célunk, valamint történelmi ismereteink bővítése.

Jelentkezni lehet az osztályfőnököknél.

Tisztelettel:
Papst József
Dabasi Honvédtüzér Hagyományőrző Közhasznú Alapítvány

Diákcsere

November 7-én iskolánk vendége volt Kansiree Pithiphat, 16 éves thaiföldi diáklány, aki az AFS nemzetközi diákcsere hálózaton keresztül érkezett Magyarországra. A kedves, mosolygós lány Bartos Beáta, hatodikos tanulónk otthonában lakik egy iskolaéven keresztül. Az összevont évfolyam angolórájának keretében diákjaink kérdéseket tehettek fel neki. Szívesen beszélt magyarországi tapasztalatairól és a hazájáról, az ottani oktatásról, a hatalmas fővárosról, Bangkokról, majd bemutatott egy csodálatos, tradicionális thai női öltözetet is.

Versszínház

November 15-én a 7.a, 7. b és a 8. b osztály egy rendhagyó irodalomórán vett részt a Kossuth Művelődési Központban. Az Arany Jánosról és Petőfi Sándorról szóló előadás címe: "Lelkem Aranyom!", amelyet Turek Miklós a Versszínház művésze adott elő.
A 1848-49-es forradalom bukása után 10 esztendővel Arany János szobájában március 15-én éjjel megelevenedik a Petőfit ábrázoló festmény és beszélgetésbe elegyedik barátjával. Hitről, hazáról, barátságról, életről és halálról folyik a diskurzus, mely néha vers, néha levél, néha episztola formájában szólal meg.

Alsó tagozatos nyílt órák

1.a    november 21. (szerda) 8.00 óra matematika / Farkasné Hajnal Ágnes
                  
1.b    november 21. (szerda) 8.55 óra matematika / Pecsenyi Gizella

1.c    november 21. (szerda) 10.00 óra  magyar / Nemes Gabriella
         november 21. (szerda) 10.55 óra  informatika / Tamásné Szabó Judit         

2.a    november 22. (csütörtök) 8.00 óra  matematika / Halengárné Latyák Ágnes

Pályaválasztási előadás

Iskolánkban már több ízben is tartottunk pályaválasztást segítő előadást, több lehetőséget is biztosítottunk a környező iskoláknak intézményük bemutatását. Ezúttal a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból látogattak el hozzánk és mutatták be a náluk tanulható szakmákat.

Tisztelettel:

Tamás Roland

intézményvezető

„Ne gyújtsa! Gyűjtse!”

Szeptemberben indította „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” elnevezésű közös kampányát a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Az élet védelméért és a környezet biztonságáért szervezett kampányra azért van szükség, mert a háztartási hulladék kezelésének problémái és az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek az eddigieknél is erőteljesebb fellépést sürgetnek.

Oldalak